Restaurangakademin2

Sommelierutbildning
Restaurangakademins Sommelierutbildning genomförs i flera olika steg. Det första steget tar upp dryckeshistoria, odling och framställning, mat och vin i kombination, dryckesförsäljning, struktur på dryckeslistor, ekonomi och service. Det andra steget fördjupar kunskaperna i vintillverkning, odling, länder och regioner, svensk samt internationell sprit, ölbryggning/hantering, kemi och dryckeslistor.

Du måste få godkänt betyg i samtliga steg för att få diplom. Med diplomet, högt rankat i branschen och internationellt gångbart, kan man tillskriva sig titeln examinerad/diplomerad sommelier.

 

wset_logoWSET
Kursen omfattar även den internationella certifieringen WSET (Wine & Spirit Education Trust) som är en stor del av utbildningen. WSET är en internationell utbildning på engelska för vin- och sprit proffs och entusiaster. Även WEST har flera steg som är globalt erkända världen över. Stegen går från nivå 1 till 4 och RA utbildningen examinerar nivå 2, nivå 3  och nivå 4 (teoretisk prov och blindprovning av viner).

På både nivå 2 och nivå 3 examinerades jag på teoridelen med ”Pass with Distinction” vilket innebär ett resultat med mer än 80% korrekta svar.

 

Court of Master Sommelier
Court of Master Sommeliers är en organisation som bildades för att uppmuntra en högre standard på dryckeskunskap och servering inom restaurangbranschen. 2017 lyckades jag som en av tre i Sverige få godkänt som Certified Sommelier tillsammans med tävlings-sommeliererna Maya Samuelsson och Tina Johansson.