Vem är Sommelier Patric Anderson?

Den 9 Maj 2016 examinerade Restaurangakademin i Stockholm en hel klass Sommelier. Efter ett år med intensiva studier och praktiska övningar gick jag ut som kurstvåa och lyckades dessutom få pris för bästa resultatet i blindprovning av vin och whisky.

Jag gick med i Munskänkarna i Västerås för att få så mycket träning som möjligt, både på praktik och teori, vilket visade sig vara ett lyckat drag. Teoridelen för utbildningen hos Munskänkarna är mycket lik Sommelier-utbildningens, även om inriktningen och djupet kan variera på många delar. Praktiken är enklare då ingen metodik används, men ju mer vin man provar desto lättare blir det är känna igen druvtyper och vinstilar. Idag håller jag Munskänkarna i Västerås utbildning för lite mer avancerade vin-provare som kallas ”Betyg-två”.

2015 jobbade jag så ofta jag hade möjlighet på Systembolaget på Hälla i Västerås. Det var en mycket inspirerande och lärorik tid. Att få sprida kunskaper och hjälpa människor att hitta rätt bland viner och ölsorter var både en utmaning och samtidigt mycket intressant. Kunskapsnivån mellan olika kunder är minst sagt stor och det gäller att man får till rätt nivå för att kunna mötas så det blir rätt dryck i förhållande till önskemål, prisbild och matkombination.

För att få bättre inblick i restaurangbranschen har jag även hjälpt till lite på en utav Västerås bästa restauranger Kajplats 9 under hösten/vintern 2015.

2016 fick jag chansen att jobba och göra vinlistan till en utav den anrika restaurangen Limone Ristorante. Kort därefter var jag med och startad upp populära Vinoteket Lothar med en utav Sveriges mest breda vinlistor med vin från hela världen.